24 Social Media συμβουλές για εκθέτες

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τρόπους συμμετοχής των παρευρισκομένων σε εμπορικές εκθέσεις, εκδηλώσεις και συνέδρια. Ένα καλοσχεδιασμένο μέσο / καμπάνια μπορεί να είναι πολύ επιτυχές, με άμεσα μετρήσιμα αποτελέσματα, αλλά μια λανθασμένη προσέγγιση μπορεί να αποφέρει τελικά περισσότερες ζημιές από επιτυχίες.

Τα κοινωνικά μέσα είναι ριζωμένα στην καθημερινότητά μας, ένα όμως συνηθισμένο λάθος είναι να νομίζετε ότι μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για το μάρκετινγκ με τον ίδιο τρόπο που τα χρησιμοποιείτε για τις προσωπικές σας ενέργειες. Το κλειδί για μια επιτυχημένη social media δράση που αφορά την συμμετοχή σας στην έκθεση, είναι η ανάπτυξη μιας λεπτομερούς στρατηγικής, όπως ακριβώς θα κάνατε με ένα οποιοδήποτε άλλο σχέδιο marketing. Η στρατηγική σας πρέπει να περιλαμβάνει γενικούς στόχους και συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, δηλαδή ποιες πλατφόρμες θα χρησιμοποιήσετε, ποιος θα δημοσιεύσει τι και πότε και πώς θα ενσωματωθεί στο υπάρχον πλάνο των εκθέσεών σας.

Ο καθορισμός συγκεκριμένων στόχων είναι ο μόνος τρόπος να μετρήσετε και να καταλάβετε εάν η καμπάνια σας ήταν επιτυχημένη. Κοιτάξτε τους γενικούς στόχους από τη λεπτομερή στρατηγική σας και καθορίστε ποιο αποτέλεσμα θα σήμαινε επιτυχία. Για παράδειγμα, αν ο στόχος σας είναι να αλληλεπιδράσετε με περισσότερα άτομα με την επωνυμία σας, οι συγκεκριμένοι στόχοι σας ενδέχεται να είναι ένα αυξημένο ποσό από Retweets, Likes, σχόλια, και κλικ μέσω του περιεχομένου που μοιράζεστε.

Αυτό θα πρέπει να είναι το σημείο εκκίνησης για τη χρήση των κοινωνικών μέσων για την έκθεση. Οι περισσότερες εκθέσεις χρησιμοποιούν ένα μοναδικό hashtag για να βοηθήσουν τους συμμετέχοντες και τους εκθέτες να συνδεθούν και να ξεκινήσουν συζητήσεις online. Η παρακολούθηση του hashtag θα σας βοηθήσει να εμπλακείτε με τους συμμετέχοντες και να κατανοήσετε καλύτερα το γενικό συναίσθημα και τα ενδιαφέροντα των μελλοντικών σας επισκεπτών.

Το όλο νόημα της χρήσης των κοινωνικών μέσων κατά τη διάρκεια της έκθεσης είναι η οικοδόμηση μιας κοινότητας και η αλληλεπίδραση με τους επισκέπτες. Πολλές συζητήσεις πραγματοποιούνται στο Twitter, αλλά έχετε υπόψη σας ότι σε μια πιο οπτική έκθεση (π.χ.εσωτερική διακόσμηση, αυτοκίνητα κλπ.) οι συμμετέχοντες  θα χρησιμοποιούν σε μεγάλο βαθμό και άλλες πλατφόρμες όπως το Facebook και το Instagram. Βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε στον σωστό δρόμο.

Κάθε κανάλι επικοινωνίας στα κοινωνικά μέσα επικοινωνεί διαφορετικά με το κοινό και κάθε ένα είναι καλύτερο για αναρτήσεις σε διαφορετικούς χρόνους.

Instagram:
Το πιο οπτικό από όλα τα κοινωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, το Instagram είναι ο τόπος όπου θα πάτε να μοιράζεστε φωτογραφίες και σύντομα βίντεο. Αυτό είναι ιδανικό για την ανταλλαγή οπτικών στοιχείων από το περίπτερο σας, την επίδειξη προϊόντων και πολλά άλλα. Επιπλέον, μπορείτε να συνδέσετε τους λογαριασμούς σας του Instagram και του Twitter για παράλληλη χρήση και αναρτήσεις

Twitter:
Εάν χρησιμοποιείτε το Twitter στην εργασία σας ή την προσωπική σας καθημερινότητα, θα γνωρίζετε ότι η συνεχόμενη ροή της πληροφορίας απλώνεται  με την ταχύτητα του φωτός. Για το λόγο αυτό, το Twitter είναι το ιδανικό μέσο για να στέλνετε τις αναρτήσεις σας πριν, κατά τη διάρκεια, και μετά την έκθεση.

Linkedin:
Ανάλογα με τον κλάδο που ανοίκετε, το Linkedin μπορεί να είναι το ισχυρότερο εργαλείο πριν από την έκθεση. Εάν συμμετέχετε σε ομάδες του Linkedin ή είστε συνδεδεμένοι με πελάτες και επαγγελματίες που παρακολουθούν τα νέα σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Linkedin για να εμπλακείτε και να συνδεθείτε ξανά με αυτές τις επαφές σας. Δεν είναι όλες οι ομάδες και τα μέλη του LinkedIn ενεργά, αλλά εάν οι επαφές σας και οι ομάδες σας περιέχουν χρήσιμες συνομιλίες, μην χάσετε την ευκαιρία να εισχωρήσετε σε αυτές.

Facebook:
Το Facebook επιτρέπει μια ποικιλία αναρτήσεων, σύντομων ή και εκτενών, αλλά με περισσότερο στάσιμες ροές δεδομένων. Δεν είναι το ιδανικότερο μέρος για συνεχείς αναρτήσεις, καθώς θα μπορούσατε εύκολα να κουράσετε τους χρήστες που σας ακολουθούν. Προτιμότερο να επικεντρωθείτε σε ημερήσιες αναρτήσεις, όπως π.χ. ημερήσιες ανακεφαλαιώσεις της έκθεσης, και μαζικότερες αναρτήσεις φωτογραφιών και άλμπουμ στο τέλος κάθε ημέρας.

Η στρατηγική σας που αφορά τα κοινωνικά μέσα μπορεί να αποτύχει επειδή κανείς δεν είναι υπεύθυνος για αυτήν. Είναι πολύ σημαντικό για την εφαρμογή της στρατηγικής σας, πριν και μετά την έκθεση, να τοποθετήστε ένα άτομο του προσωπικού σας ως υπεύθυνο. Το άτομο αυτό είναι πολύτιμο στον χώρο της έκθεσης. αφού το περίπτερο σας θα είναι σε κίνηση με τους πωλητές σας πιθανότατα απασχολημένους με επισκέπτες. Η αποστολή αναρτήσεων, η αλληλεπίδραση και η παρακολούθηση των ειδήσεων είναι μια εργασία πλήρους απασχόλησης, οπότε, αν είναι δυνατόν, φέρτε ένα μέλος της ομάδας σας να ασχοληθεί αποκλειστικά με τα κοινωνικά μέσα και το marketing.

Παρόλο που μπορεί να είναι δύσκολο, η συμμετοχή της ομάδας σας στα κοινωνικά μέσα ως άτομα θα τους βοηθήσει να κάνουν τις δικές τους επαφές, υποστηρίζοντας παράλληλα τους συνολικούς στόχους της εταιρείας. Ενθαρρύνετε τα μέλη της ομάδας να χρησιμοποιούν τους προσωπικούς τους λογαριασμούς για να γίνουν ενεργά μέλη χρησιμοποιώντας το επίσημο hashtag.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το Tweeter. Η χρήση του Hashtag της έκθεσης θα σας βοηθήσει να κάνετε τα Tweets πιο ορατά στους συμμετέχοντες, ειδικά σε εκείνους που δεν σας παρακολουθούν αυτήν την περίοδο. Αν δεν χρησιμοποιήσετε την hashtag, οι συμμετέχοντες μπορεί να μην δουν ποτέ τα Tweets σας.

Αυτό είναι απλό. Θέλετε ο κόσμος να γνωρίζει ότι συμμετέχετε στην έκθεση και ότι θα δημοσιεύετε ζωντανά κατά την διάρκειά της. Σε κάθε κανάλι φροντίστε να έχετε μια υπενθύμιση ότι συμμετέχετε και ότι θα αναρτάτε νέα μέσα από την έκθεση. Μην το παρακάνετε με την αποστολή υπενθυμίσεων, κρατήστε τις στο ελάχιστο, ώστε να μην θεωρηθούν spam. Στείλτε μια υπενθύμιση και αφήστε το περιεχόμενό σας να μιλήσει.

Είναι κατανοητό ότι θέλετε οι επισκέπτες να ξέρουν πού είναι το περίπτερο σας και τι θα πάρουν σαν δώρο όταν σταματήσουν σε αυτό. Ωστόσο, όταν 200 εκθέτες λένε σχεδόν το ίδιο πράγμα και μόνο αυτό, δεν είναι μόνο βαρετό για τους επισκέπτες, αλλά και καθόλου χρήσιμο για τους χρήστες που ακολουθούν το hashtag. Γι’αυτόν το λόγο η επόμενη συμβουλή είναι σημαντική…

Θυμηθείτε ότι ο βασικός στόχος της έκθεσης είναι να δώσει στους συμμετέχοντες αυτό που θέλουν. Όσο αφορά τα κοινωνικά μέσα οι τεχνικές δεν διαφέρουν. Κατά την παρακολούθηση της hashtag, δώστε προσοχή στα θέματα που συζητούν οι επισκέπτες, στο τι θέλουν, τι προσβλέπουν στην έκθεση, ποιες πληροφορίες πρέπει να γνωρίζουν. Στην συνέχεια…

Ένα πράγμα είναι σίγουρο στις συζητήσεις των συμμετεχόντων, επιδιώκουν να κερδίσουν αξία από την παρακολούθηση του hashtag της έκθεσης. Προκειμένου να ξεχωρίσετε και να χτίσετε σχέσεις με την βοήθεια των κοινωνικών μέσων καλό είναι να μοιραστείτε κάτι πολύτιμο. π.χ.

Χρήσιμο περιεχόμενο:
Έχετε ένα εταιρικό blog ή δημοσιεύετε νέα που καλύπτουν σημαντικά θέματα του κλάδου σας; Αξιολογήστε το περιεχόμενο που έχετε ήδη και αναζητήστε τρόπους να το εντάξετε στις συνομιλίες που περιβάλλουν την έκθεση. Αυτό θα προωθήσει το εμπορικό σας σήμα, παρέχοντας ταυτόχρονα περιεχόμενο που οι συμμετέχοντες θα μπορούσαν να θέλουν να διαβάσουν. Επιπλέον, δημιουργήστε νέο περιεχόμενο γύρω από το τι μιλούν στην έκθεση, ή ακόμα και live-blog κατά τη διάρκεια αυτής.

Ειδικές πληροφορίες
Μην ξεχνάτε ότι εσείς είστε ο ειδικός, παρακολουθήστε το hashtag και αναζητήστε ευκαιρίες για να καλέσετε επισκέπτες με την βοήθεια συμβουλών και ιδεών. Θυμηθείτε να επικεντρωθείτε στο κάλεσμα και όχι στις πωλήσεις. Αποφύγετε να γράφετε για τα προϊόντα σας ή την μάρκα σας, εκτός αν κάποιος το ρωτάει. Για όλα αυτά θα υπάρχει αρκετός χρόνος στο περίπτερό σας αργότερα.

Χρήσιμες πληροφορίες:
Είτε πρόκειται για πληροφορίες σχετικά με ένα θέμα του κλάδου σας, είτε για πρακτικές συμβουλές κατά τη διάρκεια της έκθεσης, όπως η ειδοποίηση των επισκεπτών σε ευκαιρίες δικτύωσης, το να είστε χρήσιμοι θα σας δώσει αξιοπιστία. Σκεφτείτε γενικότερα και χωρίς κλισέ, για να προσφέρετε πληροφορίες όπως π.χ. συμβουλές για αρχάριους, συμβουλές για το πού θα φάτε στην περιοχή ή τις δραστηριότητες για όσους φτάνουν νωρίς ή μένουν αργότερα.

Μην περιαυτολογείτε στα κοινωνικά μέσα. Δείξτε στους συμμετέχοντες, του επισκέπτες, και τους ακολούθους σας ότι εκτιμάτε την χρήσιμη πληροφορία που οι ίδιοι προσφέρουν. Μοιράστε και αναρτήστε το πολύτιμο περιεχόμενό τους.

Τα τυποποιημένα μηνύματα χωρίς συναισθήματα που αποστέλλονται ξανά και ξανά ή χρησιμοποιούνται για να ανταποκρίνονται στους επισκέπτες είναι ένα μεγάλο όχι. Με απλά λόγια, να ακούγεστε όπως πραγματικά είστε.

Απαντήστε και ξεκινήστε νέες συνομιλίες σχετικές με την έκθεση. Συνεργαστείτε με τους συμμετέχοντες ψάχνοντας ευκαιρίες για να αρχίσετε να μιλάτε για αυτό που γνωρίζετε καλύτερα. Συμμετέχετε σε όλες τις συζητήσεις του κλάδου του Twitter. Θυμηθείτε να μιλάτε όπως κάνετε συνήθως σε οποιαδήποτε εκδήλωση δικτύωσης γνωρίζοντας ανθρώπους.

Οι στατιστικές δείχνουν ότι τα tweets με εικόνες λαμβάνουν 2 φορές το ποσοστό δέσμευσης όσων δεν έχουν. Μοιράστε μια ποικιλία φωτογραφιών και βίντεο, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων σας στο περίπτερο, των demos, των παρουσιάσεων, καθώς και φωτογραφιών από το ταξίδι σας. Για να έχετε μια πιο “καλλιτεχνική” ανάρτηση στις φωτογραφίες χρησιμοποιήστε το Instagram και συνδέστε τους λογαριασμούς Twitter και Facebook.

Αυτές οι αναρτήσεις είναι εξαιρετικά χρήσιμες για τους συμμετέχοντες, αλλά και για τους μη συμμετέχοντες που ακολουθούν το hashtag της έκθεσης. Εάν παρακολουθείτε εκπαιδευτικές συνεδρίες, χρησιμοποιήστε το hashtag για να μοιραστείτε τι μαθαίνετε, αλλά και για να βοηθήσετε τους συμμετέχοντες να μάθουν και αυτοί! Ορισμένες συνεδρίες θα μπορούσαν να αποκτήσουν και το δικό τους hashtag.

Εάν παρακολουθείτε εκδηλώσεις, τελετές βράβευσης ή ακόμα και γεύματα που σχετίζονται με την έκθεση, μοιραστείτε μερικές φωτογραφίες από εδώ και εκεί. Η εύθυμη πλευρά θα βοηθήσει τους συμμετέχοντες να σχετιστούν με το brand σας σε πιο προσωπικό επίπεδο. Φυσικά θυμηθείτε να κρατήσετε όλες τις δημοσιεύσεις 100% κατάλληλες.

Ορισμένοι εκθέτες αποφασίζουν να χρησιμοποιήσουν ένα hashtag εξ ολοκλήρου δικό τους για σκοπούς marketing . Αυτή είναι μια καλή ιδέα, αλλά θυμηθείτε να δώσετε στους επισκέπτες έναν λόγο να το χρησιμοποιήσουν, διαφορετικά θα καταλήξει να είναι άχρηστο. Μπορείτε να ενσωματώσετε το Hashtag στο περίπτερό σας κάνοντας ένα διαγωνισμό Twitter, φιλοξενώντας μια συνομιλία στο Twitter ή ένα social “φωτογραφικό περίπτερο” χρησιμοποιώντας υπηρεσίες όπως το Instaprint ή το TagPrints. Αν επιλέξετε αυτήν την συμβουλή, βεβαιωθείτε ότι το hashtag σας είναι ιδιαίτερα ορατό στο περίπτερο και οι επισκέπτες εύκολα γνωρίζουν τι να κάνουν με αυτό.

Μπορεί να ισχύει περισσότερο για τις εκθέσεις που αφορούν την τεχνολογία. Αν λάβετε μια επαγγελματική κάρτα που σας καλεί για συνάντηση μέσω Twitter ή Instagram, μην την αγνοήσετε. Μερικές φορές μια κοινωνική επαφή μπορεί να αποδειχθεί περισσότερο χρήσιμη από ένα τηλέφωνο ή ένα email της εταιρίας.

Ωστόσο, για εκθέσεις με λιγότερο τεχνολογικό χαρακτήρα, αν κάποιος είναι ήδη συνδεδεμένος μαζί σας στο Twitter ή στο Linkedin και επισκεφτεί το περίπτερό σας, μοιραστείτε χρήσιμο περιεχόμενο και στείλτε ευχαριστίες μετά την έκθεση.

Αν οι followers στο Twitter παρακολουθήσουν την έκθεση, ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχύσετε αυτές τις επαφές είναι με τον προγραμματισμό ενός “tweet up” δηλαδή μια προγραμματισμένη πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση. Το “tweet up” φυσικά και δεν είναι επαγγελματικό δείπνο, απλώς ένα κοινωνικό γεγονός για γνωριμία από κοντά. Με την συνάντηση μπορείτε να συγκεντρώσετε ένα αξιόλογο αριθμό οπαδώνκαι να σχεδιάσετε να συναντηθείτε σε μια μελλοντική εκδήλωση.

Δεν σας αρέσει, αλλά η δουλειά σας με τα social media δεν τελειώνει όταν τελειώνει η έκθεση. Συνεχίστε να συμμετέχετε μετά την έκθεση με πιο χρήσιμο περιεχόμενο ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές. Πρέπει να εργαστείτε για να διατηρήσετε τις νέες σχέσεις που δημιουργήσατε.

Θυμάστε τους στόχους που ορίσατε στην αρχή; Μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης, και όταν η σκόνη έχει κάτσει, πρέπει να καταγράψετε όλα τα αποτελέσματά και να τα συγκρίνετε με τους στόχους για τον προσδιορισμό της επιτυχίας σας. Στη συνέχεια, δημιουργήστε μια λίστα με τις δυνατά σημεία και τις αδυναμίες σας. Κοιτάξτε όλα τα πράγματα που κάνατε σωστά και όλες τις περιοχές που χρειάζεστε βελτίωση. Συζητήστε με όλη την ομάδα σας και προσδιορίστε πώς μπορείτε να βελτιωθείτε για την επόμενη φορά.

Τώρα που η έκθεση έχει τελειώσει είναι δική σας ευθύνη να συνεχίσετε να αλληλεπιδράτε για να δημιουργήσετε μια κοινότητα γύρω από το εμπορικό σήμα σας. Σε αντίθεση με τους κανονικούς σας πελάτες, οι επαφές σας στα κοινωνικά μέσα θα λάβουν περισσότερο από ένα απλό follow-up. Η κοινότητα που κτίζετε στα κοινωνικά μέσα δεν πρόκειται να αναπτυχθεί αμέσως, αυτό είναι αναμενόμενο και χριάζεται υπομονή. Αποκτήστε ένα σημείο επαφής για τον επόμενο γύρο καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, μοιράστε χρήσιμο περιεχόμενο και εξειδικευμένες πληροφορίες. Όταν οι επαφές σας είναι έτοιμοι να εμπλακούν με το επιχειρείν η επωνυμία σας θα είναι εκεί για να τις εξυπηρετήσει,

Πιστέψτε το ή όχι, οι παραπάνω 24 συμβουλές απλά να ξύνουν την επιφάνεια των social media που τρέχουν για την έκθεσή σας. Το καλό και αποτελεσματικό social media marketing απαιτεί χρόνο, οπότε μην αποθαρρύνεστε αν μια τεχνική δεν λειτουργεί για το κοινό σας. Εφαρμόστε αυτές τις συμβουλές στο γενικότερο social media marketing της εταιρίας σας, μάθετε από δοκιμές και λάθη και σύντομα θα είστε στον σωστό δρόμο προς την οικοδόμηση μιας social κοινότητας γύρω από το εμπορικό σήμα σας.